Ali Haydar Bey

(1802-1870) Türk hattatı

İstanbul’da doğdu. Sudûrdan Abdülkadir Bey’in oğlu, Sultan III. Selim devri sadrazamlarından Melek Mehmed Paşa’nın torunudur. Bu sebeple yazılarında bazen Hafid-i Melek Paşa imzasını kullanırdı. Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi’den ta’lik hattını öğrenerek icâzet aldı. Sırasıyla müderris, Galata kadısı ve Filibe mollası oldu. Mekke ve İstanbul pâyelerini aldıktan sonra 1868’de İstanbul kadılığına getirildi. 28 Rebîülevvel 1287’de (28 Haziran1870 ) vefat etti ve Yahyâ Efendi Dergâhı hazîresine defnedildi. Kabir Kitâbesini talebesi Sâmi Efendi yazmıştır.

Ali Haydar Bey’in müze ve koleksiyonlardaki eserlerinden başka Dolmabahçe ve Ortaköy Camileri ile Kasımpaşa Mevlevîhanesi, Selimiye Kışlası ve Kabataş Rıhtımı Kitâbeleri taşa mahkûk yazıları arasında sayılabilir. Kendisinden ta’lik meşkedenler arasında Çarşambalı Arif Bey ve Sâmi Efendi başta gelir.

BİBLİYOGRAFYA

Sicil-i Osmânî, III,572; İbnülemin, Son Hattatlar, s. 546; M.Uğur Derman, Türk Hat Sanatının Şâheserleri, İstanbul 1982,nr.39,İSAM

Müellif: M. Uğur Derman

Bu madde TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 1989 yılında İstanbul’da basılan 2. cildinde, 395-396 numaralı sayfalarda yer almıştır.

X